Ferences lelkületű biciklisták

VI. FerBiT 2013

Ez volt a 4. FerBiTem, és egyben az a FerBiT, ami lelkileg talán a legtöbbet adott. Megtanultam, hogy biciklivel is lehet zarándokolni. Hihetetlen erő volt abban, mikor az esőben vizesen, „kissé” sárosan, de lendülettel tekerhettem, és a kilométereket felajánlhattam. Örülök, hogy itt lehetek a végcélban, de ez nélkületek nem sikerült volna, köszönet mindenkinek, aki segített tekerni, akár tolt, akár szóval tartott, akár biztatott.
       Jó volt az esti hálaadások hangulata is, ez segített egy csapattá kovácsolódni: a megosztások gazdagítottak, innen kaptam az ötletet a km-ek felajánlására is.
       Az idei FerBiT mottója: „Legyen a te hited szerint!” nagyon tetszett. Átelmélkedtük a témát, és most értettem meg igazán, hogy miért is vagyunk a világon: van egy másik ország, ahová szüntelenül törekednünk kell. Ne szégyelljem megvallani, felvállalni a hitemet. Az én hitem gyenge, de Isten hisz bennem, én is kell, hogy higgyek saját magamban.
         Még mi a hit? Mikor esőt kérsz Istentől, viszed magaddal az ernyőt, mert hiszed, hogy megadja!
         Hálás köszönet nektek, hogy itt lehettem, lelkileg és fizikailag megerősödhettem és feltöltődhettem!

 

Rétyi Zsuzsi

 


 

Hálás vagyok Istennek, hogy idén is együtt gurulhattam veletek! Boni atyának is köszönök mindent! Jól éreztem magam az idei FerBiTen is, örülök, hogy ismét ilyen jó társaság gyűlt össze.
         A sor végén volt idom gondolkodni, sok dologra rájöttem, ezáltal közelebb kerültem Istenhez.

 

Mónika

 


 

A FerBiT elején azt kértem, hogy növekedjem a szolgálatban, ez talán kevésbé jött össze. A hitemben viszont megerősödtem, és ezért igen hálás vagyok.

 

Fr. Tibi

 


 

Én hálát adok azért, hogy részt vehettem, új fiatalokkal találkoztam, új ismerősökre tettem szert, no meg, hogy mind épségben megérkeztünk.

 

Fr. Mátyás

 


 

Hálát adok az Istennek, hogy részt vehettem ezen a biciklitúrán, mint felvezető, és épségben, egészségben, hitben gazdagodva, új élményekkel, barátokkal térhetek haza, a viszontlátás reményében.

 

Lukács Attila

 


 

Én először vagyok a FerBiTen. Nagy élmény volt, nem csak a tekerés és a táv miatt, hanem a zarándoklat miatt is. A hitünket mélyítettük el. Úgy érzem nem jártam teljes sikerrel, hisz ez nem egy hetes munka, hanem az élet eredménye. Azt hiszem, elindultam ezen az úton, köszönhetően az elmélkedéseknek, amelyek megérintettek. Tetszett a hangulat, a közösség, amely kialakult.
         Kicsit ijesztő belegondolni, hogy holnap nem együtt gurulunk tovább, de felvidít az a tény, hogy Isten mindannyiunkat összekapcsol, valahányszor pedált tekerünk.

 

D. István

 


 

Hálát adok az Istennek, hogy részt vehettem a FerBiTen. Nagyon nehezen indult, sokszor akartam abbahagyni, de nem így lett, és most Máriapócson írom ezeket a sorokat. Úgy érzem, ha keveset is bicikliztem, de annál többet zarándokoltam. Nehéz egy biciklitúrán biciklizés nélkül részt venni, de ha az ember közben Istent és a hitét keresi, akkor más megvilágításba helyeződik minden. Remélem a jövőben már végigtekerve, és ugyanígy megerősödve vehetek részt.

 

Kész Szilárd

 


 

Már májusban kezdtem készülni az idei FerBiTre! Hogyan? Eloször is vettem egy biciklit! Nem elégséges, de szükséges feltétele egy biciklitúrának. Számos kétség volt bennem az induláskor, több dologtól féltem, de az út végére öröm, sikerélmény, lelki béke árasztott el. Köszönöm szépen!

 

Fábián Erika

 


 

Nekem ez a második FerBiTem! Először szeretném megköszönni, hogy megszervezted, hogy együtt tekerhettem a társasággal, ezáltal új élményekkel gazdagodtam. A tavalyi FerBiT után nem volt kérdés, hogy idén is eljövök-e.
         Már alig vártam az e-mailt az információkkal, hogy merre lesz az útvonal. Amikor megtudtam, hogy áttekerünk Magyarországra, kicsit megijedtem, de később rájöttem, hogy nem volt okom aggodalomra. Nagyon szépen köszönök mindent, a Jó Isten fizesse meg. Köszönöm, hogy a zarándoklat alkalmával Istenhez is közelebb kerültem.
Jövore is itt leszek!

 

Tankó Betti

 


 

Mivel már ez az ötödik FerBiTem, már benne voltam a dolgokban, ismertem a csapat alaptagjait, így könnyebb volt a beilleszkedés. Nagyon jól telt az idei ferences biciklitúra, talán a legjobban.
Köszönöm Boni atyának, hogy segít a visszaúton, és azt is, hogy ennyi mindent megtett ezért a zarándoklatért. Várom a következőt!

 

Pető Arnold

 


 

Amint megkaptam az e-mailt márciusban a FerBit programjával, rögtön elhatároztam, hogy az idén is részt veszek. Időközben sok bizonytalanság és nehézség is felmerült, de hálás vagyok Istennek, hogy végül sikerült a teljes zarándoklatot befejezni. Nagyon jól telt, és köszönöm mindenkinek, aki a szervezésben részt vett. Úgy érzem, hogy a hitem is sokat erősödött, és bizakodóbban tekintek a jövobe, mint egy héttel ezelőtt.

 

Kántor Lajos-Kristóf

 


 

Ebben az évben vehettem először részt a FerBiTen. Jó volt a társaság is. Akadtak nehézségeim, amikor úgy gondoltam, hogy legszívesebben hazatekernék Szatmárra, de végül Isten segítségével legyűrtem gyengeségeimet.
Örülök, hogy itt lehettem!

 

Székely Áron

 


 

Nagyon örvendek, hogy megadatott nekem a bátorság, hogy jelentkezzek, és részt vegyek idén is számomra a harmadik FerBiTen.
          Éppen egy zsolozsmai rész érintett meg annyira, hogy ezáltal új lépcsőfokra léphettem a hit terén. Köszönet érte! A zarándoklat lényegét is megértettem éppen a végén, mikor megláthattam a templomot!

 

Rétyi Doró

 


 

Nekem ez volt az első FerBiTem, sokat gondolkodtam, hogy részt vegyek-e, de végül úgy döntöttem, hogy eljövök. Kicsit izgultam, hogy milyen lesz a társaság, de azt gondoltam, legalább szerzek új barátokat, ismerősöket.
          Az első nap úgy telt, hogy valahogy túl leszek az egészen, csak pörögtek mögöttem a kilométerek. A második naptól már kezdtem ismerkedni és barátkozni, s már nagyon jól telt az idő. Különösen az utolsó nap nagyon jól telt, és sajnáltam, hogy már vége, de remélem, hogy jövőre is el fogok jönni.

 

Péter Sebestyén

 


 

Minden tökéletes volt minden szempontból, nagyon örülök, kiszakadtam abból a lelkiállapotból, amelyben voltam, stagnáltam. Úgy érzem, hogy sikerült feltöltődjek lelkileg, megújult emberként fogok hazatérni!

 

Kind László

 


 

Nekem ez a második FerBiTem, de számomra ez volt a legjobb, mivel kevesebben voltunk, így jobban megismertük egymást.
          Nagyon megérintett engem az ima, amit Kaplonyban szentmise előtt mondtak a hívek.

 

Vaszi Szilárd

 


 

Életem első FerBiTjén veszek részt, nagyon tetszett, bár az időjárás nem volt mindig a legmegfelelőbb.

 

Bodor Szabolcs

 


 

Nagyon jó volt a második FerBiTem! Mindenkinek köszönök mindent!

 

Vaszi Szabolcs

 


 

Nagyon jó volt! „Jól esett” a sok eső, Istennek hála nem fáztam meg. Köszönöm, hogy itt lehettem!

 

Csegzi Zsolt

 


 

Első alkalommal írok ebbe a füzetbe… pedig már voltam egy pár biciklitúrán. Egy jó alkalom az emlékek megőrzésére… Most nagyon sok van… Annyi ember, annyi emlék, annyi nyom az ember életében.
       A FerBiT egy olyan lehetőség számomra, amely lehetővé teszi, hogy hitemben és hivatásomban megerősödjek. Csodálatos minden, amit Isten teremtett! Főleg az Ember! Ez a személy a közösségben tudja magát fejleszteni, alakítani, jobbítani… Együtt sokra és nagy dolgokra vagyunk képesek… példa erre az 520 km, amit letekertünk. Istennek legyen hála!
Szertettel osztom meg gondolataimat:

 

Hugó testvér

 


 

„Legyen a Te hited szerint!” Úgy érzem úgy is lett, amint Ő akarta.
Negyedszer veszek már részt a FerBiTen. Köszönöm Istennek a lehetőséget és az erőt. Hiányzik néhány emberke, de valószínű ennek is oka van. Remélem, másnak is legalább ennyi pozitívat adott ez a zarándoklat, mint nekem! Tudom, hogy Istenben mindenre van erőm!

 

Benedek Magdi

 


 

Az igazság az, hogy pénteken, amikor megérkeztem Csíksomlyóra, és megtudtam, hogy milyen kevesen leszünk, a régi FerBiTes emberekből milyen sokan hiányoznak, még az is megfordult a fejemben, hogy én is meghátrálok. De arra gondoltam, hogy ha én is visszalépek, akkor miattam még egy ember kiesne a csapatból, ezért az indító szentmisén megpróbáltam megélni a mottót, mégpedig: „Legyen a Te hited szerint!” ne az enyém szerint.
         A Jó Isten megmutatta, hogy valóban tervei vannak velünk, és bízhatunk benne.
         Mivel kevesebben voltunk az előző évekhez képest, ezért új emberek vannak a szívemben, és megtanultam, hogy ezután bármikor bátran mondhatom: „Legyen a Te hited szerint!”

 

Bureán Misi

 


 

Az idei FerBiT számomra nagyon élménydús volt, mivel rám hárult az a nagy feleősség, hogy fényképezhettem VI. biciklis zarándoklaton. A nagy hajtás (fényképezés) mellett próbáltam időt szakítani a Jó Istenre is, ami többé kévésbé sikerült. Ez az egész zarándoklat számomra „jól esett”, és igyekszem hittel és szeretettel írni ebbe a füzetecskébe, de nem ment… ezért kértem egy tollat!
        Amúgy az egész FerBiT fénypontja az volt, mikor leróhattuk tiszteletünket a Máriapócsi Szűzanyának.

 

Főcze Attila (Kicsike)

 


 

Csíksomlyó- Zarándoklat- Eső- Ima- Bicikli- Szeretet- Defekt
Mustármag- Sátor- Zsolozsma- Barátság- Tükör- Szentmise
Hálózsák- Szervezés- Máriapócs

 

Bege Raymond

 


 

Már hiszem, hogy egy mustármag is képes nagy tettekre késztetni!
Uram- „próbáltalak levegőnek nézni, de rájöttem, hogy levegő nélkül nem tudok élni” (John Lennon)

 

Demeter Gergely

 


 

Otthonról hazajöttem a FerBiTre, majd a FerBiTtel Debrecenből Marosvásárhelyre vonatoztam, hogy visszaguruljak Máriapócsra más kerekeken.
         Így mondom ki: kerek e világon nincs jobb biciklis zarándoklat!

 

Emese

 


 

Megváltozott a hittel kapcsolatos nézetem. Eddig a templomba járást időtöltésnek gondoltam, de most már értem miről is szól a szentmise.   
         Már nem csak biciklitúrának nevezem ezt az utat, hanem tényleg zarándoklat. Elérkeztem a célhoz, aminek a neve nem csak Máriapócs, hanem Istenhez való közelebb kerülés. Próbálok mindent megtenni, hogy a hitvallás szerint éljek!

 

Gergely Levente

 


 

Úgy gondolom, hogy túlzás nélkül kijelenthetem, hogy az idei FerBiT olyan esemény volt az éltemben, amely lelkileg feltöltött. Rengeteg pozitív élménnyel távozom, bátorítani fogok mindenkit, aki még nem tapasztalhatta meg ezt a csodát és kegyelmet, amit FerBiT nyújt. Testi- erőnléti felkészültségtől függetlenül bárki kipróbálhatja, hiszen úgyis segítjük egymást!
         Rengeteg hála van a szívemben, és csak azt kívánhatom, hogy tapasztaljuk meg jövőre is a Jó Isten és egymás szeretetét ugyanebben a fantasztikus közegben, ami a ferences testvérek által szervezett biciklis zarándoklat!

 

Kati

 


 

Előre is köszönöm Boni atyának, hogy megszervezte ezt a csodálatos eseményt már néhány évvel ezelőtt. Köszönöm a Jó Istennek is, hogy jó útra vezetett. Köszönök mindent!

 

Erős Isti

 


 

Szinte csak pozitív dolgokról tudok beszámolni, negatív dolog az volt, amikor teljesen eláztunk. Hibátlan volt a szervezés, a pihenési időszakok is tökéletesen voltak időzítve.
         Köszönöm a rengeteg belefektetett munkát, ami által minden gördülékenyen ment. Imádkozom a szervezőkért, hogy jövőre is legyen energiájuk megszervezni.

 

Pál

 


 

Nagyon tetszett a biciklis zarándoklat, a szervezés is nagyon jó volt. Az elején voltak kétségeim, de élményekkel gazdagodtam, sok embert megismertem. Úgy gondolom, hogy a ferences atyáktól, testvérektől mindig van mit tanulni, e zarándoklat alatt is gazdagodtam.

 

Levi

 


 

A FerBiT kapcsán az jár a fejemben, hogy milyen nagyszerű: fel lehet ajánlani valamit, ami önmagában is öröm és áldás. Úgy érzem, egyfajta „időn kívüli idő”, egyrészt, mert a több órányi tekerés után az ember elveszíti időérzékét, ami azonban fontosabb, hogy teljesen kizökkent a mindennapokból. Megtapasztaltatja velünk gyengeségeinket, és főleg addig nem ismert erős oldalainkat.
         Olyan jó volt látni most a második túrámon/ zarándoklatomon, ahogy a testvérek humoros és eredményes csapatépítése nyomán közösség alakult olyan fiatalokból, akik amúgy nagyon eltérő beállítottságúak.
         Nagy pillanatok, amikor az ember már nem tudja, a távra, küllője kattog-e vagy az Úr tücskei ciripelnek!
Köszönet mindezért!

 

Zsófi

 


 

2013. VIII. 24-30. az év legtartalmasabb napjai számomra.
1. lelki megnyugvás
2. szívbéli megbékélés
3. testi próbatétel
4. a „jó” értelemben érzett önbizalom
5. a fizikai idő teljes kizárása
6. a közösség erősítő ereje
7. a közösség örömszerző ereje
8. a sok értékes ember megismerése, felfedezése, megtalálása
9. a szervezés tökéletessége
10. az önkéntes munka vállalása
X. pont és még sok leírhatatlan vagy megfogalmazhatatlan „még”
Köszönet mindenért!

 

Vass József, XL méret

 


 

Sokat tanított a Jó Isten magamról, másokról. Igazi zarándoklat volt, ahol szembesültem saját gyengeségeimmel, a társaim hatalmas emberségével, szeretetével. Nagyon jó volt megtapasztalni a közösség megtartó erejét, hiszen egyedül biztos nem tudtam volna letekerni ezt a távot.
Hálás vagyok a Jó Istennek a zarándoklat minden pillanatáért! Isten fizesse a szervezőknek is!

 

Ágnes

 


 

Örülök, hogy a FerBiT mellett döntöttem. Jó volt a közösség is, sok új dolgot is tanulhattam. Úgy gondolom, nem csak fizikailag, hanem lelkiekben is gazdagodtam. Bár az egészségem nem tartotta a frontot, örülök, hogy a határaimat átlépve nekivágtam.
         Köszönöm Istennek, hogy ad mindig erőt és türelmet az új FerBiT szervezéséhez. Örülök, minden úgy volt jó, ahogy volt, még akkor is, ha ott kicsit nehezen fogadtam is. Köszönöm, hogy itt lehettem Veletek!

 

Magdika