Ferences lelkületű biciklisták

VIII. FerBiT 2015

Elindultak a FerBiT részvevői

Nem csak egymás mellett gurulnak, a Jóistennel kerekeznek azok, akik Székelyföld különböző falvaiból, városaiból érkezve együtt indultak szerda reggel a Székelyudvarhely–Kőhalom–Tusnád–Gyimesfelsőlok–Hidegség–Szellő-tető–Csíksomlyó útvonalon. A nyolcadik Ferences Biciklis Túra, azaz a FerBit idei hívó szava: Oltalmad alá futunk! A Mária-évben a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulójának szentelik a kerékpáros zarándoklatot.

Kedd este a székelyudvarhelyi barátok templomában tartott szentmisén Balla Imre segédlelkész, aki egy darabon maga is részt vesz a ferences lelkiségű biciklis úton, a mottó alapján homíliájában az „oltalmat” emelte ki. Személyesen immár a hatodik FerBit-zarándoklata, így meggyőződéssel beszélt arról, mit jelent ismerni és akarni a célt. Isten biztonságot adó kezének palástja a Szűzanya – vele, általa megtapasztalható az oltalom, a bátorítás ezen az úton is.

A Kaplonyban élő Bonaventúra testvértől, a zarándoklat főszervezőjétől megtudtuk, a vidám együttlét idei alkalmán sok korosztályt át tudtak ölelni. A legifjabb részvevő 12 éves, a legidősebb 65. Legtávolabbról a szatmári egyházmegyei részvevők érkeztek.

A FerBiT tarisznyájába kerül az imádságos lelkület, a vidámság, az együttlét gazdagsága, a természetre való rácsodálkozás, a szabadtéri szentmisék, megemlékezés Assisi Szent Ferencről, illetve a beszélgetések. Ha a szükség úgy kívánja, segítik, bátorítják egymást az Istennek ajánlott hosszú úton. Azt is megtudtuk, hogy a napi hálaadás előtt évek óta járműveikből készítik a szabadtéri oltárt. A testi próbatételek mellett sikerélményben, a lelki béke és megnyugvás tapasztalatában, a csapat erősítő erejében, a közös étkezések áldásaiban lesz része annak a negyvenfős zarándokcsoportnak, akik szerda délelőtt a székelyudvarhelyi ferences kolostor udvarában kértek áldást egymásra, útjukra és a kerékpárokra. Az időjárás függvényében egyetlen alkalomra terveznek sátras éjszakázást, a többit zarándokszálláson töltik. Augusztus 31-én, hétfőn délben a csíksomlyói kegytemplomban hálaadó szentmisével ér véget a nyolcadik FerBiT.

 

Molnár Melinda
Forrás: http://www.szekelyhon.ro


 

Oltalmad alá futunk...

 

VIII. Ferences Biciklitúra

A zarándoknak három nélkülözhetetlen „dologra” van szüksége.
1. Célra – ahova el szeretne jutni.
2. Vágyra/szándékra a cél elérésére.
3. Támogatóra/oltalmazóra, akinek a pártfogását a zarándoklat alatt mindvégig érzi.

Ezzel a gondolatmenettel nyitotta meg Balla Imre segédlelkész az augusztus 25–31. között tartott VIII. Ferences Biciklitúrát (FerBit 2015).

Így gurult ki szerda reggel öreg és fiatal (a legidősebb résztvevő 65 éves, a legfiatalabb 12 éves) együtt az udvarhelyi ferences kolostor udvarából. Megvoltak a napi célok, és a csapat lelkesedése is magas szinten volt.

Az idei FerBit mottója – Oltalmad alá futunk… –választ adott arra, hogy kinek az oltalma, palástja alatt tekerték le a résztvevők a pár száz kilométert.

A különböző vidékről érkező személyek hamar összerázódtak. Így a csapatból szokatlan gyorsasággal közösség formálódott. A közös reggeli és esti dicséretek, a szentmisék FerBiT-módra, a közösen mondott rózsafüzérek közelebb vitték a túrázókat a Teremtőhöz, akinek műveit felfedezhették a természet szépségeiben, rácsodálkozva azokra, de felfedezhették egymásban is, a segítőkészségben, az egymásra figyelésben.

A nevetés, a vidámság hamar úrrá lett rajtuk. Ebben segítettek a reggeli tornák, a játékok, a beszélgetések, az esti beszámolók a korábbi biciklis zarándoklatokról.

Az út során ízelítőt kaptak a szerzetesi életformáról, betekintést nyertek a ferences lelkületbe, ugyanakkor a rózsafüzér kialakulását, titkait is megismerhették.

Hova is tartott a kis közösség?
Természetesen idén is Csíksomlyó volt a fő cél, de ahhoz, hogy oda megérkezzenek, előbb jólesően ki kellett fárasztaniuk magukat, hogy végül a Szűzanya lábainál örömmel megpihenhessenek. Az útvonal: Udvarhely–Kőhalom–Tusnád–Hidegség–Csíksomlyó volt. Élmény volt minden egyes nap, különösen a hidegségi tartózkodás. Szombaton a gyermekek biciklis akadályversenyen vettek részt, majd vasárnap felzárkóztak a Csángó Túrós Puliszka fesztiválon a puliszkafőző versenyzők mellett. Ugyanitt részesei lehettek egy guiness-rekordnak: minden idők legnagyobb puliszkáját készítették el. Nem mellékes az a tény sem, hogy a FerBiT csapata a túróspuliszka-fesztiválon aranyérmet szerzett. Az eredmény Margit édesanyának köszönhető, a tiszteletbeli FerBiT-tagnak, a biciklis zarándoklat kigondolójának, Bonaventúra atyának és édesanyjának.

Vasárnap estére a csapat megérkezett az úticélhoz, Csíksomlyóra, ahol hálát adva énekelte:

Van egy égi Anyám nékem,
ki el nem hagy soha engem.
Neve: Mária,
aki az én életemnek Vezércsillaga.

Bálint Róbert
Forrás: http://www.vasarnap.katolikhos.ro


 

Célba ért a FerBiT

 

Idén mintegy ötvenen vágtak neki a VIII. Ferences Bicikli Túrának, hogy egy héten át két keréken haladva közelebb kerüljenek Istenhez.

Az idei FerBit augusztus 25–31. között Székelyudvarhelyről indulva Kőhalom és Tusnád és Gyimesfelsőlok érintésével jutott el szombaton Hidegségre, ahol részt vettek a X. Túros Puliszka Fesztiválon. A benevezett huszonegy főzőcsapat közül a FerBiT a fődíjjal kerekezhetett a Szellő-tetőn keresztül Csíksomlyóra.

A gyimesfelsőloki születésű Főcze Imre Bonaventura ferences testvér vezetésével vasárnap este érkeztek meg a fiatalok a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol énekszóval és csendes imával mondtak köszönetet a megtett útért. Az idei túra mottójául a legősibb Mária-ima kezdő sorát: az Oltalmad alá futunk! mondatot választották.

A zarándoklat záró szentmiséjét Urbán Erik ferences testvér mutatta be hétfőn délelőtt a kegytemplomban. A szentmisében köszönetet mondtak mindazért az áldásért, amely végig kísérte a zarándokokat. „A közös zarándoklat olyan, mint a szivárvány. Különböző emberek, különböző színt visznek bele, de mégis egységet alkotnak” – fogalmazott elmélkedésében Erik testvér.

„Szép dolog volt, hogy napjainkat, a megtett kilométereket felajánlottuk a jó Istennek. Nem az a fontos, hogy mekkora távot tettünk meg, hanem, hogy rózsafüzér tizedekből tevődtek össze a kilométerek” – hangsúlyozta Bonaventura testvér.

 

Iochom Zsolt
Forrás: http://szekelyhon.ro