Ferences lelkületű biciklisták

Nagyböjt 2011

Április 2-án Isten segítségével találkozhattunk Csíksomlyón.

Egy „lépés” a jó Isten felé...
Megnyílás-nyitás a jó Isten felé, az ő végtelen szerette felé, amely átölel, megragad és új életet ad. Sokszor a mindennapok nehézségeiben és kihívásaiban észre se vesszük azt, mennyire szükségünk van arra, hogy úgy igazán megnyíljunk azelőtt, aki ott kopogtat a szívünk ajtaján és jobban vágyakozik ő, mint mi, hogy szeretetével kielégítse vágyainkat, elfeledtesse gondjainkat. Ő a mi szerető mennyei Atyánk, aki egyszülött fiát adta értünk, Jézus Krisztust.
A megnyílásról szólt a FerBiT-es (ferences biciklitúrás) lelki nap, amelyen mi, a nagy csapat tagjai részt vehettünk Csíksomlyón április 2-án a jó Isten segedelmével és sok kedves ferences testvér közreműködésével. A kegytemplom előtt találkoztunk fr. Bonaventura OFM,  fr. Hugo OFM és P. Károly OFM, valamint a FerBiT többi tagjaival. Itt egy kis testmozgásos játék után megtudhattuk, mit is rejteget ez a nap számunkra. P. Timár Asztrik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója osztotta meg velünk, hogy mennyire fontos tisztán látni a dolgokat, a jó Isten akaratát az életünkben, és hogy a jó Isten nem erőszakol ránk semmit, mert ő nem veszi el a mi szabadságunkat. Az ő akarata csupán az, hogy gyümölcsöző legyen az életünk.
Ahhoz, hogy meg tudjunk nyílni a jó Isten akarata előtt, szükségünk van a megnyílásra. Így élhetünk gyümölcsöző és örömteli életet.
 Az elmélkedés bevezető után elvonultunk kiscsoportos beszélgetésre a ,,barátok feredőjéhez”. A természetben osztottuk meg egymással, ami megérintett, hogy hogyan szeretnénk megnyílni a jó Isten és embertársaink felé.
Az Úrangyalát a kla­rissza nővérek monostorában imádkoztuk el. Az egyik nővér válaszolt kérdéseinkre, és elmondta, hogyan is élnek ők.
Ebéd után elindultunk a Nyereg felé, de csak a borvízforrásig jutottunk, mert eleredt az eső. Így a kegytemplomban végeztük el a keresztutat Jézussal. Ennek befejeztével P. Károly OFM kérte ránk a jó Isten áldását.
A nap további részében megtudtuk az idei FerBiT útvonalát. Részt vettünk az első szombati Mária-köszöntőn és szentmisén a kegytemplomban, a gyertyás körmeneten.
Örömteli élmény volt ez a lelki nap sokunk számára. A nap vége fele járva egyre inkább megtapasztalhattuk, hogy napjainkban is képes egy szombat este kb. 2500-2700 ember eljönni Csíksomlyóra a Mária-köszöntő gyertyás körmenetre. Valóban megérte közösen készülni húsvét ünnepére. Köszönjük a ferences szerzetes testvéreknek, hogy ismét „hazavártak” Csíksomlyóra. A viszontlátás reményében köszöntünk el egymástól.

Lázár Csaba és Benkő Márta - Székelyudvarhely
Forrás: www.katolikhos.ro/vasarnap/ XXI. évfolyam 15. szám, 2011. április 10.