Ferences lelkületű biciklisták

III. FerBiT 2010

        Bizonyára egy új Kiscsillag jelent meg az Erdélyi Ferences Rendtartomány egén, a Ferences Biciklitúra megszervezésével. Mindhárom évben sajátos arculattal, külön-külön színfolttal, mégis összhangban  kerekeztünk. Kívánok a Testvéreknek erőt, kitartást és türelmet a kezdeményezéshez.

A Lassúbbtempós - Péter Antal, Csíkszereda


 

       Az évek teltével egyre jobb és építőbb jellegű lett a FerBiT. Az első biciklitúrára (2008) visszaemlékezve első sorban az út nehézségei, megpróbáltatásai jutnak eszembe. Kemény volt és fárasztó, de megérte! Kezdetlegesek voltak az előadások, de mégis sok mindent tanultam belőlük. Mivel minden még kezdetleges volt, ezért kevesebben voltunk. Alkalom nyílt arra, hogy új embereket ismerhessek meg és nemcsak egy-két szóban felületesen.
       A következő (2009) biciklitúra még emlékezetesebb volt. Valahogyan a Jóisten úgy "rendezi" el, hogy boldog és  egyben vidám emberkék gyűljenek össze a túrára:-)! Az idén (2010) többen voltunk, mégis megmaradt ez a barátságos,  bensőséges hangulat. Segítettük egymást őszinte szívvel, és olyan meglepő ez számomra, hiszen egy pár nappal azelőtt teljesen idegenek voltunk egymás számára. Mindannyiunkban Ő munkálkodott... . Miben is különbözik a harmadik biciklitúra az előző kettőtől? Számomra lelkiekben ez volt a legépítőbb.
       Segített lélekben, hogy minden nap volt Szentmise és zsolozsma, amelyekből sok mindent tanultam, sokat jelentettek számomra!
       Elgondolkoztattak azok a témák, amelyekről nap mint nap beszélgettünk ... és ez annyira jó:-). A biciklizés se maradjon ki, nagyon élvezetes volt számomra. A tájak, a természet, ahol jártunk nagyon szép volt. Hálatelt szívvel emlékezek vissza a  biciklitúrákra, melyekért nagyon hálás vagyok Istennek, hiszen Ő munkálkodott Boniban! Köszönök mindent!

Erzsó :-) - Máthé Erzsébet, Székelyudvarhely


 

       Nekem a III. Ferences Biciklitúra, akárcsak az előző kettő, nagyon sokat jelent. Nagyon jó dolgok, játékok voltak a biciklizés mellett. Építő jellegű beszédeket halhattunk egy-egy ferences és - pap testvértől, akik próbáltak minket Istenhez közelebb sgíteni tapasztalataikkal a túra alatt. Egy nagyszerű csapat kovácsolódott össze. Nagyon sok rendes embert megismerhettem, akikkel jól szót tudtam érteni. Tetszett különösen is, hogy az út során, mindenki figyelt a másikra. Hogyha valakinek segítségre volt szüksége,  azonnal került, aki segítsen bármilyen téren. Mindenki nagyon figyelt a vele, mellette tekerő társaira. Boni a biciklitúra alatt igyekezett mindenre gondolni, hogy élménydús legyen ez az út is. Az útvonal is jól megvolt tervezve, de talán az utolsó napról hiányzott egy kis tekerés. Ennek ellenére nekem nagyon jól telt, nagyon tetszett minden. Remélem, hogy jövőben is részt tudok venni a IV. FerBiT-en. Annak, aki szereti a természetet és a jó hangulatot, annak nagyon ajánlom, hogy jövőben ne hagyja ki a biciklitúrát. Ha valaki egyen is résztvesz, a következőn már nem is kérdéses, hogy résztvegyen-e.

Isti -  Bíró István, Csíkszereda


 

       Nekem ez volt első FerBiT-em. Nagyon szerettem. Egy finom keveréke egy lelkigyakorlatnak és egy sporttúrának.  Semmiből sem túl sok. Pont jó arányban összekeverve. Rengeteget jelentett nekem a beszélgetés a ferences testvérekkel. Egyrészt  egy misztikus háló hullott le, ami őket bevonta előttem; másrészt a „lelki táplálék”, amit kaptam a beszélgetések és a hallgatások által. Nagyon nagy remény, és vidámság (!!!) töltött el. Köszönöm, hogy ott lehettem!

Zsombi – Lázár Zsombor, Csíkszereda


 

       A FerBiT-ek sokat jelentenek számomra. A tavalyi ( 2009-es) és az idei FerbiT-en vettem részt, és mindkettőn magamba tudtam fordulni. A biciklis napok alatt rájöttem arra, hogy az ember minden problémával fordulhat Istenhez, és sok-sok kitartás meghozza  gyümölcsét. Ezek a túrák lehetőséget nyújtanak arra, hogy megnyíljak az emberek előtt, kitárjam a szívemet, és elmondjam, hogy mit gondolok, és mit érzek. Az idei FerBiT lelkileg sokkal többet nyújtott, mint az előző évi. ... A ferences testvérekkel való beszélgetések ráébresztettek arra, hogy azok a személyek, akik jelen vannak az életemben nagyon fontosak számomra. Vigyázzak rájuk és ápoljam velük a kapcsolataimat. Ráébredtem arra is, hogy a félreértéseket legkönnyebb megbeszélni és őszintén  elmondani mindent. ... Jól éreztem magam! Köszönöm, hogy 'itt' lehettem. Remélem jövőre is itt lehetek, és újabb gondolatokkal, élményekkel távozom majd.

Mökke – Bodó Emőke, Csíkszereda


 

       Nagyon örülök, hogy részt vehettem a FerbiT-en. Köszönet a Testvéreknek, az úton nyújtott bátorításokért és beszélgetésekért. Felemelő érzés volt, ennyi mosolygós arcot látni, érezni a jó Isten szeretetét. Csodák vannak! –ez a túra újra bebizonyította ezt. Feltöltődtem úgy testileg, mint lelkileg. Köszönet és hála Istennek.

Ladó Gábor, Csíkszereda


 

       Nekem indulásból valamilyen elvárásaim voltak az első biciklitúra után. A másodikról is oly sok élménnyel tértek vissza az emberek. (A 2009-es biciklitúra nekem sajnos kimaradt.) Azt tudom most, hogy ez a harmadik biciklitúra minden elvárásomat felülmúlta. A barátságos emberek, az időjárás, az új barátok, a biciklizés, a lelki töltődés, a viccek, a jókedv és minden, minden óriási élmény volt. Köszönöm szépen Boni!

Ildi – Máthé Idikó, Székelyudvarhely


 

       Nagyon jó volt, mert közel 200 kilométeren keresztül csak tekertünk és gurultunk :-). Ahány kilométer volt a hátunk mögött, annyi új emberrel ismerkedtünk meg. Szép emlékekkel bővültem. Sok új emberrel tudtam beszélgetni, ami sokat segített a lelki fejlődésemben. Sokat jelentett nekem az is, hogy annyi ember egy csapatként együtt tudott működni; hogy együtt harcoltuk meg a hágók erőfeszítő pedálozásokat, habár voltak köztünk amatőr, de ugyanakkor profi versenybicosok is. Én azt láttam, hogy a biciklitúra alatt egységben, szeretetben, és főként Istenben tudtunk egy ugyanakkor összetartó csapattá válni, és mi kell ennél több. Nagyon jó volt, s kész! :-)

Zsolt - Péter Zsolt, Csíktaploca


 

       Nagyon hálás vagyok az Úrnak, hogy itt lehettem! Sok élménnyel és elhatározással indulok haza. Jó volt új testvérekkel megismerkedni, sok mosolygós, biztató szót kapni és adni egymásnak. Az Úr áldjon mindenkit!

Emőke – Domokos Emőke, Gyergyóalfalu


 

        Nagyon jól éreztem magam az elmúlt pár nap alatt. Sajnos az első FerBiT-en nem tudtam részt venni, mert csak utólag értesültem róla :(. A második FerBiT-en már részt tudtam venni hála az Úrnak.) Nagyon sokat jelentett nekem, hogy részt vehettem a III. FerBiT-en is. Még egyszer megköszönném az Úrnak, hogy befogadtatok, elfogadtatok és tagja lehettem ennek a nagyszerű kerékpáros társaságnak. Remélem, találkozunk jövőre is.

Misi – Bureán Mihály, Székelyudvarhely


 

       Joggal szólíthatlak testvéremnek:-), és még a résztvevő ferences testvéreket is. Nem tudnám pontosan leírni mindazt, hogy mivel gazdagodtam, de számomra a legfontosabb az összetartás és a kitartás. Csak jó és szép emlékeim vannak. ... Köszönöm a Fennvalónak ezt a 'kincset', melyre jövőben is eljövök.

Hömpike – Lengyel Zsuzsanna, Kézdivásárhely


 

       Köszönöm, hogy résztvehettem a III. Ferences Biciklitúrán. Igaz, nekem ez volt az első. Nagyon tetszettek a szentmisék a természetben és a közös imádságok. Örülök, hogy bepillantást nyerhettem a ferencesek életébe, akikből sugárzik a béke. Nagyon jó ötlet, hogy biciklizés közbe ráfigyeljünk Isten csodálatos alkotásaira. Megtanultam, hogy "Egyszer fent, egyszer lent", azaz küzdeni kell a cél eléréséért, de megéri a fáradtságot! Még sok ilyen jellegű túrát, amelynek Isten áll a középpontjában. Isten áldása kísérjen!

Rétyi Zsuzsanna, Csíkszereda


 

       Köszönünk mindent, ami által közelebb kerülhettünk a mi mennyei Atyánkhoz a biciklitúra alatt. Épülhettünk lelkileg, és edződhettünk testileg is. Köszönettel:

Csaba és Márti – Lázár Csaba; Benkő Márta, Székelyudvarhely


 

       Isten kegyelméből harmadjára is útnak indulhattunk a természet szépsége által csodálni Isten hatalmát. Nagyon tetszett, a sportszellemet és versenyszellemet túlszárnyaló csapatszellem, ami végigkísért  biciklis útunkon. Esőben, szélben, napsütésben tekertünk, biztatva egymást mosollyal, tekintettel, szóval, fizikai segítséggel. Az idei téma, a szövetségkötés Istennel, nagyon megérintett. Remélem jövőre is eljutok és tanulhatok Istenről, ismerkedhetek új emberekkel, találkozhatok régi barátokkal, és erősödhetek a kitartásban – hiszen minden hágó után lejtő jön. Jó volt nagyon ez a túra! Hollári – hollári – Hó!

Melike – András Melinda, Csíkszereda


 

       Nehéz szavakba foglalni ezt az öt csodálatos napot. A legfontosabb, hogy végigkísért minket a Jóisten szeretete. Hálás vagyok az emberekért, a találkozásokért, a biciklizésért, és mindenért, amit ezeken a napokon kaptam. Köszönöm!!!

Ágnes – Nyírő Ágnes, Csíkszentgyörgy


 

       Örvendek, hogy újra találkozhattunk! Jól esett biciklizni, barangolni, nevetni, viccelődni együtt. A bíztatás erősített! Mindent köszönök, szívből köszönöm! Sok szeretettel:

Réka – a médiás, Bodó Réka, Csíkszereda


 

       Boldog vagyok, hogy részt vehettem a biciklitúrán. Számomra ez egy igazi zarándoklat volt. Naponta éreztem, ahogyan a Jóisten mindinkább közelebb vonz magához, megismerteti az Ő szeretetét a testvérek által. Dicsőség legyen a Jóistennek az alkotásért, a természetért, emberekért. Hála legyen a ferences testvérekért! Köszönök mindent!

Kasza Katalin, Csíkszentgyörgy


 

       Nagyon vártam már az újabb FerBiT lehetőséget. Mindig örömmel töltött el közösen kerekezni szép tájakon, másképp föl nem lelhető körülmények között. Elsősorban hálásan köszönöm a Gondviselőnek, hogy velünk tartott. Köszönöm a szervezőknek – különösen is Bonaventura testvérnek – támogatóinknak!

István, az asszisztens - Péter István, Csíkszereda


 

       Hálát adok Istennek, hogy lehetővé tette, hogy részt vehessek a túrán, és megtaláljam azt, amit már nagyon régen keresek, a helyes és igaz utat. Remélem, Jézus velem tart ezen az úton és nem engedi, hogy letérjek róla, segít megoldani a gondjaimat és vezérel továbbra is. Köszönöm neked Istenem mindezt! Köszönöm az embereket. Jövőre találkozunk!!!

Polli – Szőcs Apollónia, Csíkszentgyörgy


 

       Én nagyon jól éreztem magam ezen a biciklitúrán! Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ennek a túrának a megszervezéséhez. Számomra ez volt eddig a legjobb FerBiT. Sok  új barátot megismertem, sok jó program, játék által. Nagyon jól megvolt szervezve az egész. Úgy érzem, hogy a mindennapi szentmise nagyon sokat segített mindenkinek. Érezni lehetett, hogy az Úr végigkísér egész utunkon. Én személy szerint rengeteg pozitív dolgot tapasztaltam, úgy éreztem, hogy mindenkinek nagyon tetszett. Röviden, de tömören ennyit szerettem volna írni. Remélem jövőbe is lessz :D Hajrá a megszervezéséhez Boni! Tisztelettel s olykor nagy-nagy szeretettel:)) Üdv. mindenkinek:

csongiii - Lakatos Csongor, Csíkszereda


 

        Nagyon szépen köszönök mindent, amit a FerBiT alatt kaptam. Sok nagyszerű barátot találtam. Nagyon sokat segítettek a ferencesek lelki fejlődésemben. Sok jó dolgot tanultam. Hosszú idő óta rég nevettem ennyit. Nagyon boldog voltam ez alatt a pár nap alatt. Volt fárasztó része is, de az alatt is tudtunk nevetni. Köszönöm!!!

Zsófi – Szabó Zsófia, Csíkszereda – kennyed!!!


 

       Nagyon jó volt a harmadik FerBiT! Sok új barátot szereztem, akik segítettek feljutni a magas hegyekre. A ferencesek is nagyon jó fejek. Volt fárasztó rész is, de hál’Istennek kibírtam. Köszönet Istinek, hogy a hátamat tartotta kifele.

Kicsike – Főcze Attila, Gyimesfelsőlok


 

        Először is hála az Úrnak mindenért, amivel a FerBiT alatt megajándékozott. A gyönyörű napsütésért, a frissítő kis esőért, a mosolygós arcokért, a bátorító szavakért. Azt tapasztaltam, hogy mindenki őszintén, szeretettel fordult a másik emberhez. Próbáltunk nyitottak, megértők lenni. Úgy érzem sikerült. Örülök, hogy minden nap volt szentmise és közös ima. Számomra sokat jelentett – főleg, amikor a természetben dicsérhettük Istenünket. Nagyon jók voltak a tanítások. Örülök, hogy ezzel is bővült a program. A téma is nagyon jó volt: a kivonulás, mivel ezt mindenki alkalmazhatja a saját életére (is). Köszönöm, hogy a ferencesekkel is beszélgethettem, tanulhattam tőlük. Úgy érzem, hogy épülésemre vált/ fog válni ezután is. Az egyetlen negatívum a FerBiT-tel kapcsolatban csak az, hogy rövid volt. Olyan furcsa volt vasárnap, hogy már eltelt. … Újra megtapasztalom, hogy Istennel bármilyen emelkedő megmászható. Rájöttem, hogy nem érdemes elcsüggedni, mert Isten értünk van, velünk harcol. Köszönök mindenkinek mindent. Jó volt veletek lenni, együtt biciklizni! Tényleg nagyon jó mindaz, amit Isten alkotott! Hála Neki!

Klári – Gáll Klára, Csíkszereda


 

        Jóságos Istenünk, öröm és hála a Te nagyobb dicsőségedre közöttünk, hogy segedelmeddel és jótevőink hozzájárulásával biciklizhetünk. Ámen.