Ferences lelkületű biciklisták

IV FerBit 2011

        A IV. ferences biciklitúra imafüzetének borítóján olvashattuk: A természetet csodálva, jóságos Istenünket dicsérjük! Úgy gondolom, hogy ez megvalósult, tényleg ezt tettük, ezért tekertünk. Bőven volt lehetőségünk arra, hogy hálát adjunk a jó Istennek, mindazért, amit nekünk ajándékozott. A gyönyörű tájakat szemlélve, elgondolkodhattunk. Ebben segített Dávid és Góliát története is, amelyről az elmélkedések szóltak, nagyon tetszettek, akárcsak a szentmisék. Köszönöm mindenki barátságát, bátorítását, segítőkészségét. Mennyei Atyánk gondviselése kísért végig utunkon, szeretetet és örömet adott szívünkbe. Gyakran eszembe jutott a kezdő szentmise egyik dalszövege: „Minden időben áldom, dicsérem az Urat, magasztalom az Ő nevét… Érezd, és lásd, hogy jó az Úr, kegyelme az Őt félőkön megmarad örökkön örökké...Érezd és lásd, hogy jó az Úr, kiáltasz, s mert közel van Ő hozzád, válaszol. Megkerestem az Urat, s meghallgatott engem, minden félelmemből kimentett. Aki Őreá néz, annak a lelke felvidul…” Szerintem így volt, és bízom benne, ezután is így lesz.

Gáll Klára, Csíkszereda


 

       Az idei FerBiT számomra nagyon kegyelem teljesen indult, mert a nulladik napi tekerés alatt végig esett az eső. Bőrig áztam kegyelemmel. :P Jó volt nézni a sok-sok ismerőst, akik mind együtt tekertünk. Maga a biciklitúra témája is nagyon meglepett: Dávid és Góliát. Góliátjaink legyőzése...  Nem gondoltam, hogy le tudnék győzni egyet is közülük.
Volt alkalom rá, amikor azt hittem nem tudom tovább csinálni. Olyankor mindig Isten egy másik személy által küldött erőt.
Talán az egyik legörvendetesebb pillanat akkor volt, mikor egy különösen is nehéz terület után – mikor a biciklitúra – biciklitoló túrává vált, egy nehéz terep csúcsánál Bonaventura testvér csak ennyit mondott: Büszke vagyok rád, megcsináltad!
Annyira sokat mondóak voltak nekem ezek a szavak, és elképzeltem, hogy a jó Isten is lehet ennyire büszke ránk, ha valamit elérünk, egy nehéz helyzetből az Ő bátorításával ’kitekerünk’. Az egész biciklitúra alatt azt tapasztaltam, hogy Isten velem teker, segít és nem az én erőmből tekerek. Istennel minden lehetséges  Meglepetés, meglepetés hátán... Nagyon rég, hogy félek a kígyótól. Nem hiába küldte el Isten az egyik Szentmise alatt. Csak közeledett, közeledett és nagyon féltem. Aztán mikor arra gondoltam, hogy lehet ez is egy Góliát akkor teljesen nyugodt lettem, nem is érdekelt, rá se néztem. Béke volt bennem és elmúlt a félelmem is...
Félelem Góliátja legyőzve!
A tanítások is nagyon nekem szóltak, magot ültettek a szívemben, ami majd remélem gyümölcsözni is fog! Köszönöm, hogy ott lehettem és nem tiri-tarka, hanem tarka-barka voltam :D
Jó volt Istennel és veletek tekerni.
Pax et bonum!

Tankó Anna-Mária, Csíkszereda


 

        Bonaventura testvérem először is a biciklitúrára való bátorítást meg kell, köszönjem neked, mert úgy érzem, hogy egy életre szóló élményben részesültem. Nagyon szépen köszönöm! Töprengtem, hogy mit írjak, de annyira jó volt, hogy mindent nem is tudok szavakba önteni. Az a hét az életem egyik legszebb, legáldásosabb hete volt. Jó volt tekerni a természetben Istennel. Az elején nagyon féltem, hogy nem bírom ki, de az első nap után azt éreztem, hogy bízzam a gondviselésre, és ne aggódjak, amiért nem kell. Jó volt látni az emberek arcán az örömöt, hogy nem kényszerből tekernek, hanem azért mert így is közelebb kerülnek a Jóistenhez és jó magam is ilyen örömmel tekertem. Nagyon tetszett számomra az, hogy nem csak leülve körbe, vagy sétálva, hanem biciklin ülve és menetközben ismerkedhettem meg emberekkel. Hajtás közben beszélgetni az emberekkel, még ha én tudtam volna gyorsabban menni, akkor is a társam tempóját tartottam, még le is szálltam, ha kellett csak, hogy ismerkedhessek és kaphassak valamit tőlük, vagy ha tudok, akkor én is adjak át  valamit a rövidke élettapasztalatomból. A biciklitúra elején kitűztem egy célt magam elé… Egy embert "kiszemeltem" és azért imádkoztam tekerés közben vagy a csendes perceimben. Azon az emberen láttam, hogy egész héten nagyon vidám volt, még a fárasztó napok ellenére is (szerdai nap). Még ma is visszacseng a fülembe a himnusz és dudorászom is. Amikor biciklire ülök akkor olyan ritmussal hajtok, ahogyan Rezső atya mondta "Uram, kegyelem".

Farkas Zsombor, Csíkbánkfalva


 

        Nagyon jól éreztem magam, nem is fogom elnyújtani ezt a választ. Egyáltalán semmivel nem volt bajom, a társaság, a misék, a túra, a táj, a kaja, minden nagyon tetszett, jövőre is számíthattok rám!

Küsmödi Roland László, Csíkszereda


 

        Minden biciklitúrán tanulunk valami újat… és minden biciklitúrán kaphatok valami újat. Az emberektől rengeteg szeretetet kaptam, és nagyon örvendtem, hogy itt lehettem. Az új barátságok, az egymásra való figyelés, a legfontosabb dolgok és érzések, amelyekkel hazatérhetünk. … Úgy érzem, a FerBiT témája, (Dávid és Góliát) nemcsak itt volt közöttünk egy elgondolkodtató téma, hanem ez egy mindennapi probléma, amivel majd meg kell birkóznunk. Szerintem ebben is segített a FerBiT, hogy talán az elmélkedések, beszélgetések, szentmisék segítségével majd könnyebben meg tudunk birkózni Góliátjainkkal, és nem fogunk meghátrálni tőlük, hanem hősiesen legyőzzük őket. Nagyon örvendek, hogy mindenkivel, akivel itt beszélgettem, szeretetet adtunk egymásnak, ami segített minket a továbbiakban. Összefoglalóként annyit írhatnék, hogy nagyon örvendek, hogy itt lehettem, és egy percet se bánok abból, amit itt töltöttem. Köszönet neked Boni, és mindenkinek, akinek köszönettel tartozom. További csodás napokat

Bodó Emőke – Mökke, Csíkszereda


 

        Hála a jó Istennek, hogy eljutottunk a IV. FerencesBiciklitúrára is… Isten új csodákat mutatott nekem: a lelkembe férkőzött. Az erőm már kifogyóban volt, de kitartást adott a lelkembe. Köszönettel tartozom azokért az emberekért, akiket mellém küldött, hogy bíztassuk egymást… Egybevéve büszke vagyok magunkra, és hála van a szívemben most már azért, hogy a IV. utunk végére értünk…

András Melinda - Melike, Csíktaploca


 

        Érdekes ez a Góliát-Dávid dolog: ahogy a tegnap (Három-kútra gondolva) „másztunk” fel a hegyre, az jutott eszembe, hogy biza meg kell szenvedni egyes dolgokért. De amikor ott, a tetején szétnéztem, az a látvány mindent megért. És az is, hogy ezt a barátaimmal is megoszthattam.
Eső, napsütés, izzadás, fázás, fejre állás… együtt éltük át. Gyönyörű volt. Köszönöm, FerBiT.

Lázár Zsombi, Csíkszereda


 

        Az egész túra alatt végigkísért az a gondolat, hogy Dávidként szembe kell néznem a Góliátjaimmal. Úgy érzem, részben sikerült. Ez volt az első FerBiT-em, és úgy érzem, nagyon sokat kaptam tőle. Köszönöm, FerBiT.

Szőgyör Árpád, Csíkszereda


 

        Nagyon vagány volt az idei biciklitúra is. Igaz elég kemény, főleg terepen, de kibírtuk. Tetszett a téma, felfedeztem egy-két Góliátot magamban, remélem sikerül majd legyőzni őket. A különböző helyeken tartott szentmisék rádöbbentettek arra, hogy Isten tényleg mindenütt jelen van, még a csónakban is. A hegytetőn elhatároztam, hogy tényleg mindent Istennel akarok csinálni, bármi legyen is az. Megtanultam, hogy a cél eléréséért valóban küzdeni kell, s ha van benned elég kitartás, meg tudod csinálni. Mikor a hegyek között toltuk a bicikliket, gondoltam, könnyebb lenne nélkülük, de akkor mivel tekertem volna tovább. Így van ez a mindennapi keresztjeinkkel is. Azokra is szükség van, hogy áthidaljuk a nehézségeket. Mindent nagyon szépen köszönök, a sok segítséget: Hugó testvérnek, hogy tolta a biciklimet, Boninak, hogy tolt a meredek részen, Rezsőnek, hogy bíztatott… Isten áldjon benneteket, sokat tanultam tőletek, szerénységetekből.

Rétyi Zsuzsa, Csíkszereda


 

        Nagyon tetszett ez a biciklitúra. Számomra ez volt az első túra. Örvendek, hogy itt lehettem, és jövőre is itt szeretnék lenni. A téma is nagyon jó volt. Dávidácskának lenni nem könnyű dolog, sok akadállyal kellett szembenézem, útközben próbáltam megküzdeni a Góliátjaimmal, és rájöttem, hogy érdemes küzdeni. Köszönettel,

Csorba Katalin, Csíkszereda


 

        Örülök nagyon, hogy eljöhettem erre a biciklitúrára, ez volt nekem az első, és nagyon tetszett, bár nem gondoltam volna, hogy ennyire kemény lesz, izgultam is, mert versenybiciklivel jöttem, hogy mi lesz a terepen, de hála Istennek, nagyon jól megoldódott a helyzet, éppen valaki felült a kocsira, és kölcsön adta a terepbiciklijét. Nagyon hálás vagyok ezért! … Köszönöm, hogy itt lehettem a IV. FerBiT-en!

Rétyi Dorottya, Csíkszereda


 

        Elsősorban nagyon örvendek, hogy eljutottam a FerBiT-re, és minden kedvezett nekem: a társaság, az idő, a hely is. Minden nagyon tetszett, és örvendek, hogy új barátokra, ismerősökre leltem, hátha erősödik a következő FerBiT-ig. … tartotta bennem a lelket az, hogy „Uram, menedékem”, és tudom, hogy ha most kibírtam (kisebb-nagyobb biciklitolásokkal, vagy a wellness-traktorozással), jövőben is kibírom, ha a jóságos Isten is úgy akarja. … Jó volt megismerni a Testvéreket, nem gondoltam volna, hogy ilyen viccesek, és ugyanolyan életet tudnak élni, mint mi…, nagyon kedvesek, és tudnak közeledni az emberekhez. Köszönöm Boni, hogy kétszer is toltál felfele, és mondtad, hogy „ez az”, „nagyon jó” „kenjed”!
Daninak köszönöm a gyergyói beszélgetést és a volley-zást!
Hugónak köszönöm, azt, amit nekem adott, beszélgettem vele jókat, és ő volt az, aki először leszólított, amikor megérkeztem Kézdivásárhelyre, és nem ugratott egyet az ugrókötéllel!
Köszönöm Rezső atyának a gyóntatást, nagyon megkönnyebbültem.
Tetszettek a tanítások, sokat küszködtem a Góliátjaimmal, és próbáltam “Dávidácska”-ként élni Isten előtt, és sikerült egy-két Góliáttal megküzdenem, és remélem, hogy amikor hazaérek, látni fogom eredményét. Az utolsó este volt a legjobb, vagyis nem az, mindegyik jó volt, de csütörtökön tűz mellett énekelni, gitározni, táncolni és melegedni jó volt. Köszönöm nagyon szépen mindenkinek.

Barczán Erika, Székelyudvarhely


 

        Köszönöm a lehetőséget az általam kedvelt FerBiT-re, annak megszervezését és véghezvitelét. Jólesett számomra újra – immár negyedszer – kedves emberekkel kerékpározni, illetve segítségükre lenni. Köszönöm a szervezőknek és minden egyes résztvevőnek ezen alkalmat, és minden jót kívánok a következő túra reményében.

Péter István a doki, Csíksomlyó


 

        Örülök, hogy eljöttem erre a FerBiT-re. Nekem ez volt az első, de nagyon tetszett. A legjobban a misék tetszettek és, hogy figyeltünk egymásra, bátorítottak minket. Én úgy érzem, hogy én is felismertem egy pár „Góliátomat”, és nekem máris megérte. Jó volt a hangulat és a tájak, ahol eltekertünk. Adjon erőt továbbra is a jó Isten a szervezőknek. Köszönöm szépen!

Pál Dénes, Gyergyóremete


 

        Az idei volt számomra az első FerBiT, de nagyon remélem, hogy nem az utolsó. Hogy miért is? Nagy élményt jelentett nekem minden pillanata. A túra előtt egy sima hat napos biciklizésre számítottam, kis lelki töltődéssel a végén, de az egész hét egy nagyon szép élmény volt, melyben minden benne volt, az egymás bíztatástól, a jó humoron keresztül egészen az elesettek felsegítéséig, és elsősorban ezek voltak a legfontosabb dolgok a biciklizés mellett. Köszönöm!

Nagy Lajos, Csíkszereda


 

        Az idei FerBiT útvonala eleinte nehéznek tűnt. Féltem. Egy Góliát lett számomra. Ott küszködve eszembe jutott Tibi atya prédikációja, néha a nehézségeknek neki kell futni. Köszönöm a szép szentmiséket, elmélkedéseket, sokat tanultam belőlük. Köszönöm!

Ladó Gábor, Csíkszereda


 

        Köszönöm, hogy eljöhetem a IV. FerBiT-re. Rövid volt, … reméljük jövőre hosszabb lesz. Nagyon jó a hegyi útszakasz, és remélem, hogy jövőben sokkal többet crossozunk.

Főcze Attila - Kicsike, Gyimesfelsőlok


 

        „Ez az Te!”!!! „HAJRÁ”!!! Mindenek előtt nagyon köszönöm, hogy részt vehettem a túrán, és hogy ezzel a csapattal tölthettem az elmúlt pár napot. Szerintem nagyon vagányos volt, nagyon jól éreztem magam. Az utóbbi időben úgy éreztem, mintha eltávolodtam volna Istentől egy kicsit, de az a sok gurulás a természetben, a szentmisék, az imák, rengeteget segítettek, hogy újra közelebb kerüljek Istenhez, ezért hálás vagyok nagyon, úgy a FerBiT-nek, mint a JÓISTENNEK Köszönet a segítségért a Góliátok elleni harcban! Remélem, jövőre ugyanitt, ugyanekkor. Zsírkirály Jóvilág ez így: Barátok között!

Péter Antal – A Lassúbbtempós, Csíkszereda


 

        Köszönöm, hogy újra itt lehettem. Nagyon tetszett az útszakasz. Remélem, jövőre is ilyen sok vidám arcot láthatok.

Szabó Zsófia, Csíkszereda


 

        Üdvözletem minden FerBiT-es tekerőnek! Én is csatlakoznék hozzátok… úgy érzem, hogy eléggé összekovácsolódtunk az alatt a pár nap alatt, amíg együtt tekertünk, együtt fáradoztunk, együtt izzadtunk, együtt örültünk, ha könnyebb útszakaszhoz értünk... Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni azokat a biztatásokat, segítségeket, poénokat, és még sok-sok mindent, amiket kaphattunk a IV. Ferences Biciklitúra alatt. Amiket kaptam es tapasztaltam ez alatt a pár nap alatt, hálás vagyok mindazért. Köszönöm, hogy együtt tekerhettem veletek!!! Már várom a következő FerBiT-et. Hogy mit is tapasztaltam, mit tanultam az idei FeRBiT alatt? ... Hát azt szóba nem nagyon tudom kifejezni… De ezt nem is lehet elmagyarázni, ezt csak az tudja megérteni es átérezni aki ott volt. Köszönöm a szervezőknek, hogy ismét megszervezték ezt a biciklitúrát, legfőképpen Boninak...

Tamás Attila, Gyimesfelsőlok


 

        Juhhéééééééé, de sok emlékkel gazdagodtunk ez alatt a néhány nap alatt, amíg el kellett viselnünk egymás „másságát”, vicceit, nyűgösségét, bíztatását; ez alatt a néhány nap alatt, amíg annyit ettünk, hogy a végére már szinte mindenki a fölösleges úszógumik miatt panaszkodott... Volt mozgás is elég, zötykölődés, rázkódás, MASSZÁZS: D, relax, lelki feltöltődés, kulacsfeltöltés;), szőlőcukor osztogatás, defektjavítás, pumpálás, ülésállítgatás, tábortűz, ének, tánc, fütyörészés, nótafa, integetés, ISTENÁ'GYA, kamionduda, kísérő kocsik, pakolás, hat előtt-tízperc:-), esőköpeny, időjóslás:)), 650-es traktor... S KENNYEEEEEEEEEED!!! Köszönet mindezért és azokért is, amit nem soroltam fel Boninak s minden tekergőnek, de legfőképp a Gondviselő Istenünknek, aki az úton végigkísért! Jó pihenést mindenkinek! Lassan lehet készülni az V. FerBiT-re, elő a biciklit s jó tekergést;)

Csúcs István, Csíkszereda


 

        Ülök az ágyamon és egyéb sem jár a fejemben, csak a dolgok amiken együtt keresztülmentünk, hegymászás, szentmisék, tekerés és persze az esésem. :) És azt hiszem, nem lehetünk elég hálásak a mi Urunknak, hogy ilyen szép időt adott nekünk erre a pár napra! Isten áldása kisérjen mindenkit!!! Keeeenyed :)

Ladó Gábor, Csíkszereda


 

        Sziasztok, … és mint általában olyan furcsa a nyugi, miután kilencven emberrel tölthettem a napokat. Köszönök nektek mindent, a szervezést, a mosolyokat, a sok kacagást, a zenélést, a csodaszép útvonalat, és legfőképpen a Jóistennek a csodálatos tájat és a hatalmas gondviselést, amellyel végigkövetett minden FerBiT pillanatot.
Jó pihenést mindenkinek! :)

Nyírő Ágnes, Csíkszentgyörgy